BIST100 endeksi dünkü işlem gününde %0,56 oranında kazanç ile 100.346 puandan tamamladı. Bankacılık endeksi %0,32, Sınai endeksi %0,48 oranlarında yükselişlerle günü kapattı. Yurtiçi piyasalarda dün ABD Başkanı Trump’ın, Türkiye'nin operasyonu nedeniyle getirilen yaptırımların kaldırılması talimatı vermesi ile olumlu hava arttı. Dolar/TL kuru dün 5,73’e kadar geri çekilirken, BIST100 endeksi 101.238 puana kadar yükseliş yaşadı. Dün yurtiçinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısı izlendi. TCMB Ekim ayı toplantısında politika faizi olan haftalık repo faizini 250 baz puan düşürerek % 14'e çekti. TCMB yılsonu itibarıyla enflasyonun Temmuz Enflasyon Raporu’ndaki öngörülerin 'belirgin' olarak altında kalabileceğine işaret ettiği, bu nedenle politika faizinin 250 baz puan indirilmesine karar verildiğini açıkladı. Yurtdışı piyasalarda dün ABD tarafından gelen ekonomik verileri ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı ve Başkan Draghi’nin konuşmaları izlendi. ECB faizlerde değişikliğe gitmedi. Draghi yaptığı konuşmada aşağı yönlü risklerin belirgin ve enflasyonun cansız olduğunu açıklayarak, uzun bir süre önemli ölçüde genişlemeci politika gerekeceğini söyledi. Endeks dolar bazında 200 günlük AO’sı 1,71 cent üzerinde ikinci işlem gününde de kapattı. Orta vadeli yönde bu seviye üzerinde kapanışların önemli olduğunu düşünmekteyiz. BIST100 endeksinin güne 100.000 üzerinde hafif eksi yönde başlamasını beklemekteyiz
Veri gündemi: Bugün Almanya GFK Tüketici Güven Endeksi, Türkiye Kapasite Kullanım Oranı, Almanya Ifo İş İklimi Endeksi ve ABD Michigan Tüketici Hissiyatı verileri yakından takip edilecek
Şirket Haberlerleri
- Anadolu Cam (ANACM, Pozitif): Şirket 3Ç19’da 171,3 milyon TL net kar açıkladı. Net karda piyasa beklentisi 137 milyon TL olan şeklindeydi.
- Ereğli Demir Çelik (EREGL, Sınırlı Pozitif ): Şirketin 3Ç19’da 784 milyon TL net kar açıkladı. Net karda piyasa beklentisi 738 milyon TL’de bulunuyordu.
- Soda Sanayii (SODA, Nötr): Şirket'in 3Ç2019'daki net dönem karı 151,3mn TL ile piyasa beklentisi olan 147mn TL'ye paralel olmuştur.
- Tekfen Holding (TKFEN, Nötr): 3Ç19’da ana ortaklık net dönem karı 258,4mn TL ile piyasa beklenti olan 266mn TL'ye yakın açıklanmıştır.
Ekonomi Haberleri
Merkez Bankası, faizi 250 baz puan düşürdü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini 250 baz puan indirerek yüzde 14 seviyesine çekti. Piyasada faiz indirim beklentisi 100 ile 200 baz puan bandında yer alıyordu. Temmuz ve eylül aylarında toplam 750 baz puan faiz indirimine gidilmiş, önden yüklemeli olarak nitelendirilen bu hamleler sonucunda politika faizi yüzde 16,50'ye çekilmişti. TCMB art arda üçüncü toplantısında da faiz indirimine giderek faizleri böylece toplamda 10 puan indirmiş oldu. Merkez Bankası 12 Aralık'ta yılın son toplantısını düzenleyecek.(Dünya Gazetesi)
Euro’yu kurtaran Draghi AMB’yi de ikiye böldü. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi görevini bırakmaya hazırlanırken devreye aldığı politika araçlarının başarısı konusunda soru işaretleri artıyor. 8 yıllık görev süresi bu ay sonunda sona eren Draghi'nin kararları Merkez Bankası yetkilileri arasında bölünmeye neden oldu. AMB 2011'deki krizden bu yana temel görevi olan enflasyonu % 2'ye yakın tutma hedefini gerçekleştirmekte zorlanırken ticaret savaşları, Brexit, zayıf imalat verileri gibi artan ekonomik zorluklar Merkez Bankası'nın harekete geçmesi konusunda baskı yaptı. Banka son olarak Eylül ayında yeni bir tur varlık alım programını da içeren bazı önlemler açıkladı. Berenberg Euro Bölgesi Ekonomisti Florian Hense son önlemler konusunda AMB içinde ciddi görüş ayrılıkları olduğunu belirtti. Hense "AMB politikasının efektif olması için Christine Lagarde'ın Kasım'da göreve geldiğinde tartışmayı bitirmesi ve iki taraf arasında uzlaşı sağlaması gerekecek" diye konuştu.(Bloomberg)
Yüksek gelirli daha fazla vergi ödeyecek. Yüksek gelir gruplarından daha fazla vergi alımasının amaçlandığı yeni vergi taslağına göre gelir vergisi dilimleri dörtten yediye çıkarılacak. İlk dört dilim korunurken 500 bin TL'ye kadar gelir elde eden grupların vergi yükümlülüğünde değişiklik olmayacak. TBMM´ye sunulacak "Yeni Vergi Yükümlülükleri Taslağı"na göre şirketlerin halk arzını teşvik etmek için belirli şartlar altında Borsada işlem gören kurumların ödemesi gereken verginin oranını indirmek üzere Cumhurbaşkanı'na yetki veriliyor. Yeni vergi taslağında kambiyo satışları üzerinden alınan Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi'nin (BSMV) oranı da artırılıyor ve bu oranın artırılması konusunda Cumhurbaşkanı'na yetki verilmesi öngörülüyor.(Bloomberg)
Albayrak:Spekülatif atakların olduğu dönemde borç yönetimi ödülünü almamız önemli. Uluslararası sermaye piyasalarına ilişkin değerlendirmeleriyle alanında yayımcı kuruluşlardan biri GlobalCapital, Hazine ve Maliye Bakanlığının, yaşanan zorlu süreçlere rağmen gerçekleştirdiği borç yönetimi başarısını ödüllendirdi. Ödüle ilişkin, Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak "Ülkemizle ilgili spekülatif atakların ve algı çalışmalarının olduğu dönemde borç yönetimi ödülünü almamız önemli." açıklamasında bulundu. (Bloomberg)
Almanya’da imalat PMI Ekim’de beklentiyi karşılayamadı. Almanya'da görünüm Ekim ayında da olumsuz seyrini sürdürürken istihdam 2013'ten beri ilk kez düşerek hükümetin üzerindeki mali teşvik baskısını artırdı. IHS Markit tarafından Perşembe günü açıklanan verilere göre Almanya'da bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim ayında 48.5'ten 48.6'ya yükselerek 48.8'lik beklentinin altında ve Eylül'de görülen yedi yılın düşüğüne yakın seviyede kaldı. 50 seviyesinin altı daralmayı işaret eden veri, Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinde özel sektörün dördüncü çeyrekte de düşüşünü sürdürdüğünü gösteriyor.(Bloomberg)
Avrupa Merkez Bankası faizlerde değişikliğe gitmedi. Avrupa Merkez Bankası, Mario Draghi Başkanlığı'ndaki son toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Mevduat faizi eksi % 0.5, politika faizi % 0, marjinal fonlama faizi % 0.25'te bırakıldı. Merkez Bankası sözlü yönlendirmesini de değiştirmeyerek fiyatlarda toparlanma olduğuna dair güçlü kanıtlar görene dek faiz oranlarının bu seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalacağını bildirdi. Banka eylül ayında mevduat faizini eksi % 0.4'ten eksi % 0.5'e çekmiş, parasal genişlemeye tekrar başlayacağını açıklamıştı. Geçen aya ilişkin toplantı tutanakları, Draghi'nin bu kararını bazı politika yapıcıların desteklemediğini göstermişti. Önceki Merkez Bankası Başkanlarının aksine Draghi 8 yıllık Başkanlık döneminde faizleri hiçbir zaman arttıramadı, krizlerle mücadele ederek finansal sisteme daha fazla likidite sağladı. Draghi'nin 2012'dek, Euro Bölgesi krizinde kullandığı 'ne gerekiyorsa yapacağız" ifadesi ise en unutulmaz söylemlerinden biri oldu.(Bloomberg)
Trump için gerçek tehlike azil değil resesyon riski. ABD Başkanı Donald Trump’un başkanlık koltuğunda karşısına çıkacak asıl tehlikenin ne Joe Biden ve Elizabeth Warren ne de azledilmesi olacağı düşünülüyor. Trump için gerçek tehlikenin mevcut ekonomideki karamsarlık havasından dolayı ülkeyi yoğun bir resesyona sokmasından kaynaklanacağı tahmin ediliyor. ABD tarihinde küçülen ekonomi, Beyaz Saray’da başkanlık koltuğunda yaşanacak değişimin garantisi olarak görülüyor. Önceki ABD Başkanlarına bakıldığı zaman yenilenen seçimleri kaybedenlerin çoğunun resesyon döneminde başkanlık edenlerden olduğu dikkat çekiyor. Örneğin; 1992 yılında George H.W. Bush, 1980 yılında Jimmy Carter ve 1932 yılında Herbert Hoover resesyon döneminde başkanlık etmişlerdi. Trump’un daha bu durumun ciddiyetinin farkında olmadığını belirtilirken, Bloomberg ekonomistleri ABD ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2 büyüyeceğini tahmin ediyor. Fakat tahminler yanlış yönde seyrediyor. Fed’in önümüzdeki yıl için durgunluk olasılığı modeli, finansal krizden bu yana en yüksek değeri olan yüzde 35’e yükseldi.(Bloomberg)
Radobank: Lira’daki toparlanma faiz indirimi ihtimalini arttırdı. Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys Türk Lirası'nda yaşanan toparlanmanın Merkez Bankası'nın faiz indirme ihtimalini artırdığını söyledi. Matys, Başkan Uysal'ın göreve geldiği kısa sürede faizleri mümkün olduğunca düşürdüğünü, piyasalar çok ileri gittiği mesajı verenekadar da faizleri indirmeye devam edeceğini söyledi. Matys "Bizim görüşümüze göre Suriye konusu tamamen kapanana kadar gevşeme döngüsünde duraklamak ihtiyatlı bir tutum olurdu. Geçen aylarda Merkez Bankası toplam 750 baz puanlık indirimle politika faizini % 16.50'ye çekti ve ekonominin üzerindeki yükü hafifletti." ifadesini kullandı.(Bloomberg)
Bankacılık sektörünün mevduatı arttı. Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, geçen hafta 14 milyar 314 milyon 29 bin lira artarak 2 trilyon 519 milyar 609 milyon 781 bin liraya yükseldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri yayımlandı. Buna göre, bankacılık sektöründeki toplam mevduat (bankalararası dahil) 18 Ekim ile biten haftada 14 milyar 314 milyon 29 bin lira artarak 2 trilyon 505 milyar 295 milyon 752 bin liradan, 2 trilyon 519 milyar 609 milyon 781 bin liraya çıktı.(Bloomberg)
ABD’de işssizlik maaşı başvuruları geriledi. ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları 19 Ekim'de sona eren haftada 6 bin düşerek 212 bin oldu. Başvurular böylece 50 yılın en düşük seviyelerine yakın kalmaya devam etti. Beklenti 215 bindi. 4 haftalık ortalama başvurular 750 düşerek 215 bin olurken devam eden başvurular da bin kişi azalarak 1.68 milyona geriledi.(Bloomberg)
ABD’de dayanıklı mal siparişleri %1.1 düştü. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre dayanıklı mal siparişleri Eylül'de % 1.1 düştü. Beklenti % 0.7 düşüştü. Bu, Mayıs'taki % 2.3 lük düşüş sonrası en büyük düşüş olarak kayda geçti. Ulaşım hariç dayanıklı mal siparişleri ise % 0.2 düşüş beklentisine karşılık % 0.3 düştü. Savunma dışı havacılık hariç sermaye malları siparişleri % 0.5 düştü, önceki ayın verisi de % 0.4'ten % 0.6 düşüşe revize edildi. Siparişlerdeki zayıflama şirketlerin küresel ekonomideki yavaşlama ve ticaret politikalarındaki belirsizlikten olumsuz etkilendiğine işiaret ediyor. (Bloomberg)
Finansal Hizmetler Güven endeksi Ekim’de arttı. Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), Ekim'de bir önceki aya göre 3,1 puan artarak 142,5 seviyesine yükseldi. Ekim ayına ilişkin Finansal Hizmetler Anketi sonuçları, finansal sektörde faaliyet gösteren 157 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilerek değerlendirildi. Buna göre, FHGE, Ekim'de bir önceki aya göre 3,1 puan artarak 142,5 seviyesine çıktı.(BloombergBloomberg)